Témakörök /
Főzni jó: Kísérők
2023-02-04   schedule 3 min 39 s  

A receptek olyanok, mint a népmesék. Legtöbbször nem ismerni az eredeti szerzőjüket és folyton emberek között keringenek. Aki pedig továbbadja, alakít rajta. Néhol hozzátesz, máshol elvesz, ízlése szerint.

Valamennyi receptnek ez az útja. A múlt ködéből tartanak a jövőbe és közben mi tartjuk őket életben.

Most három példánya következik. Mindegyik valamilyen kísérő: savanyúság vagy saláta. Egyikre egy könyvesbolti szakácskönyv oldalain …

Főzni jó: Gyógyító húsleves
2022-10-29   schedule 5 min 41 s  

Amikor a diagnózist követően nekiálltam főzni (pontosabban kapálóztam abban a feladatban, amibe az élet beledobott), az egyik első étel, amit mindenképpen ki akartam próbálni, a húsleves volt. Olyan teljesítménynek tűnt az elkészítése, amit csak azok tudnak, akik vasárnaponként az egész családot megetetik a terített asztal felett. Nem is egy szimpla változattal, hanem marhahúslevessel kezdtem. Emlékszem az aranybarna színére, ahogy az …

Főzni jó: Lazac-esték
2022-02-28   schedule 2 min 16 s  

…és reggelek és ebédek. Időnként egy-egy étel slágerré válik nálam, amit aztán unásig főzök. Így járt a spárga, a csirkecomb, most a lazac van soron. Finom és laktató. Mindenféle alakban a tányérra kerül: füstölten a reggeli salátába, alkalmanként húspogácsaként a zsemle közé - jelenleg is egy lazacleves recepttel szemezek. Mégis, a leginkább steak formájában készítem vacsorára. Néhány hónap alatt kiforrott fogássá vált.

Régebben …

Főzni jó: Juhtúróval töltött gombafejek
2021-11-28   schedule 2 min 38 s  

Itt az ősz, a zöldségesek polcain ott tornyosul a gomba és a kelbimbó. Ezeket párosítottam össze az esti főzés során. A menü: juhtúróval töltött gomba narancsos sült kelbimbóval és rizzsel.

A párom Budapestre utazott, így elővettem egyik kedvenc idényköretemet a kelbimbót, amit szigorúan csak sütve készítek (és amiért egyedül én rajongok kettőnk közül - hiába, a kelbimbó olyan sokaknak, mint a matekóra: nehéz szeretni). Ezen kívül …

Főzni jó: Hőségben gazpacho
2021-07-16   schedule 2 min 0 s  

Néhány éve Spanyolországban éltem át olyan forróságot egy szeptember végi utazás során, ami itthon a napokban tapasztalható. Akkor Andalúziában jártunk, ahol az alábbi étel, a gazpacho rendkívül népszerű. Talán nem véletlen, hogy ott (is) fogyasztják ezt a könnyű, hideg, frissítő ételt, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni tehát ideális választás a nyári hőségnapok során.

De mi is az a gazpacho? Nyers zöldségital vagy hideg leves? (Az …

Főzni jó: Fociélet, fociétel
2021-07-14   schedule 7 min 22 s  

Egy pontból ágazik az út. 8 éves vagyok, nagypapám nyakában ülök a kandallópárkányon Erdélyben. Meccset nézünk. Nyár van, zajlik a ’98-as futball-világbajnokság. Utólag megtudom, hogy anyukámmal ugyanilyen feszült figyelemmel követték az eseményeket, csak jó 40 évvel korábban tv helyett rádió mesélte el a gólokat. Hegyi levegő, család és tehenek. Ezt jelentette nekem az a július.

Ezen a ’98-as nyáron szerettem meg a futballt. A …

Főzni jó: A reggeli
2021-04-14   schedule 3 min 57 s  

Amikor blogot indítottam megfogadtam, hogy nem lesz rajta receptes írás. Több oka volt ennek a döntésnek: egyrészt nagyon egyoldalúnak találtam azt, hogy a cöliákiát sokan kizárólagosan a diétával azonosítják - szerintem annál jóval összettebb. Másrészt rengeteg cöliákiás főzős blog létezett már, ezért nem gondoltam, hogy ehhez kezdőként bármit is hozzá tudnék tenni (néhány példa: itt , itt és itt ). Három év elteltével itt az ideje, …